HYVÄN VIINIKAAPIN VIISI KULTAISTA SÄÄNTÖÄ!

Hyvän viinikaapin on taattava samat ihanteelliset olosuhteet kuin mitä viinikellareiden avulla saadaan aikaan. Tavallinen jääkaappi muutamalla puisella telineellä ei takaa arvokkaille viineillesi pitkää ikää. Todellinen viinikaappi on suunniteltu erityisesti siihen tarkoitukseen ja sen tulee sisältää seuraavat viisi kultaista sääntöä.

1. Vakiolämpötila
Ikääntyvien viinien lämpötilan tulee olla vakio -mieluiten 12 °C:ssa. Useat viinit kuitenkin sietävät hieman lämpötilan vaihtelua, joka kuitenkin on lämpötilavälillä 10 °C:sta 14 °C:seen. Mikäli lämpötila pysyy liian lämpimänä liian pitkään, ei viini saavuta sille tarkoitettua huippuaan eikä siitä maista sen täyttä potentiaalia eikä elävyyttä. Tärkeintä on ettei hyvää viiniä pilata toistuvalla eikä liian voimakkaalla lämpötilan vaihtelulla.

2. Asianmukainen ilmankosteus
Viini säilyy ja kehittyy parhaiten kun viinikaapin ilmankosteus on viineille suunnitellun mukainen. Viini ei saa joutua säilytyksessä kosketuksiin ilman kanssa sillä tämä useimmin pilaa viinin. Keskimääräinen kosteus viinikaapissa on oltava yli 50%. Mikäli ilmankosteus kaapissa laskee alle 50% korkki mitä todennäköisimmin kuivuu ja viini alkaa tihkua korkista sekä pulloon pääsee happea. Huomattavasti korkeampi ilmankosteus (yli 80%) taas vahingoittaa pullon etikettejä. Oikea viinikaappi on suunniteltu siten, että ilman keskimääräinen kosteus on 50-75%:n välillä eikä kaappiin pääse muodostumaan seisovaa vettä.

3. Puhdas hajuton ilma
Korkit viinipulloissa voivat menettää ajan kuluessa tiiviyttään ja tehokkuuttaan. Hyvässä viinikaapissa näistä pulloista ei pääse epämiellyttäviä hajuja tunkeutumaan kaappiin. Jotta tähän päästään on laadukkaassa viinikaapissa aktiivihiilisuodatin, joka varmistaa tulettamalla epämiellyttävien tuoksujen poistumisen sekä säätelee kaiken aikaa optimaalista ilmankosteutta.

4. Suojaa auringonvalolta
Auringonvalo lisää hapetusreaktiota viineille, joka taas saattaa nopeuttaa viinin ikääntymisprosessia. Siksi useita monivuotisia viinejä myydäänkin täysin tummissa pulloissa. Silti tämäkään varotoimi ei riitä suojaamaan kaikkia pulloja haitalliselta UV-säteilyltä. Varastointiin tarkoitetussa viinikaapissa tulisikin olla tästä syystä vankka ovi, joka suojaa UV-säteilyltä. Mikäli kaapissa on lasiovet tulee ne olla käsitelty tehokkaalla UV–suojalla.

5. Tärinätön ympäristö
Todellinen viinikaappi ei häiritse tärinällään viiniä. Jopa kaikkein pienimmätkin tärinät voivat vaurioittaa viiniä. Lisäksi tärinä häiritsee viinin kehittymistä. Vaikka nuoret viinit voivatkin kestää hieman tärinää, voi tärinä vahingoittaa pysyvästi kypsempiä viinejä – niitä jotka yleensä ovat niitä arvokkaimpia. Tärinättömyyden saavuttaakseen viinikaapin vaimennusjärjestelmän tulee olla äärimmäisen tehokas ja vain siihen tarkoitukseen suunniteltu. Viinikaapeissa, joissa säilytetään ikääntyviä viinejä, tulisi välttää mekaanista ilmankierron järjestelmää, joka on yksi tärinän aiheuttaja.

Viini24.fi valikoimasta löydät varmasti sinulle sopivimman viinikaapin, joka on tehty ja suunniteltu vain viinejä varten! Esimerkiksi Climadiff mallisto on jo vuosia ollut markkinajohtaja viineistään kuuluisassa Ranskassa.