Muistilista Viinikaapin Hankkijalle

MUISTILISTA VIINIKAAPIN HANKKIJALLE

Viiniharrastus on levinnyt viime vuosina yhä useamman suomalaisen koteihin. Myös ravintoloissa laadukkaiden viinien myynti on lisääntynyt vuosi vuodelta. Viininystävä alkaa hankkimiensa pullojen kertyessä myös harkita itselle sopivan viinikaapin hankkimista. Jos esimerkiksi haluaa hankkia itselle kypsytystä vaativia viinejä, tarvitaan niille myös mahdollisimman optimaaliset olosuhteet. Viinikaappi on paras vaihtoehto useimmille, sillä viinikellarin rakentaminen on niin kustannuksiltaan kuin tilan tarpeen vuoksi useimmille mahdotonta.

Tällöin luonnollisin valinta on laadukas viinikaappi, mutta millainen sopii parhaiten juuri sinun tarpeeseesi?

Ensimmäisenä tulee miettiä haetko viinikaappia viiniesi varastointiin, tarjoiluun vai molempiin?

Seuraavaksi viinikaappia valitessa valintaan vaikuttaa kaapin koko.
Pieniin kaappeihin mahtuu muutamasta pullosta jopa muutamaan kymmeneen pulloon. Aloittelevalle viininharrastajalle sekä tilan puuttuessa pieni kaappi voi olla parhaiten kohdallaan. Suurempien kaappien vetoisuudet vaihtelevat sadasta pullosta useampaan sataan. Suuren kaapin tilavaatimukset ja energiankulutus ovat tietenkin myös erilaiset kuin pienen.

Kolmantena seikkana tulee mietittäväksi millaiseen tilaan viinikaapin aiot sijoittaa?
Viinikaapin tarkoitus on yksinkertainen: viinien säilyttäminen oikeassa asennossa, lämpötilassa ja suojassa valolta sekä tärinältä. Viinikaappien avulla pyritään luomaan samantyyppiset olosuhteet kuin mitä hyvässä viinikellarissa on. Hyvän viinikaapin tulee ennen kaikkea tukeva, lisäksi sen tulee säilyttää pullot auringonvalolta suojassa. Viinikaappeja on saatavilla niin kalusteisiin upotettavia malleja kuin vapaasti seisovia.

Neljäntenä seikkana tulee miettiä millaisia viinejä aiot viinikaapissa säilyttää?
Viinikaapeissa voit säilyttää monia erilaisia viinejä; niin valko- kuin punaviinejä. Erilaisilla viineillä on kuitenkin hieman erilaisia vaatimuksia olosuhteiden suhteen. Tämä kannattaa ottaa huomioon viinikaappia valitessa.

Valkoviinien ideaalisin säilytys lämpötila on yleensä muutamaa astetta viileämmässä kuin punaviinejä. Jos intohimosi kohdistuu pelkkiin punaviineihin, on viinikaapin ideaalisin lämpötila 10-14 asteessa. Valkoviinit puolestaan viihtyvät parhaiten 5-10 asteen lämpötilassa. Jos keräät molempia laatuja eikä viinikaapissa kahta eri lämpötila-aluetta, voit valita lämpötilan noin puolestavälistä eli 10-12 asteen tienoilta. Nykyisissä viinikaapeissa on eri lämpötila-alueet otettu usein huomioon siten, niissä on esiasetettuna asetukset sen mukaan mitä viinejä kaapissa säilytetään. Myös kaapin suhteellinen ilmankosteus on huomioitu kaikissa nykyaikaisissa viinikaapeissa. Suositeltava suhteellinen ilmankosteus tulisi olla 50-70%. Kosteus on tärkeää säilyvyyden takia. Mikäli viinejä säilytetään liian kosteassa ympäristössä korkit saattavat homehtua, ja liian kuivassa ne taas kutistuvat ja pulloon pääsee ilmaa.

Kaappeja valmistetaan erilaisia ja erinäköisiä, ja halutessaan voi kaapin valita myöskin sisustukseen sopivaksi. Viinikaappeja on saatavilla niin kalusteisiin upotettavia malleja kuin vapaasti seisovia.